عوارض کاشت مو
عوارض کاشت مو بسیار مهم و نباید در مورد آن غفلت کرد. چرا که کاشت مو یک عمل زیبایی است و هر عارضهای در جراحیهای زیبایی، میتواند تاثیرات مخرب بر نتیجهی عمل داشته باشد. به همین علت، پزشک جراح و کادر درمانی باید به خوبی با عوارض کاشت مو و راههای پیشگیری از آن آشنا شد.
به طور کلی احتمال وقوع بیشتر عوارض کاشت مو کم تر از 1 درصد است. البته این عدد با توجه به بررسیهای آماری مشخص شده است. با توجه حوادثی که در کلینیکهای غیر معتبر رخ داده تعیین شده است. در کلینیک زیبایی پوست ومو نای ذی، با انجام کاشت های موفق، سابقه کاری بالا، با توجه به وسایل و کادر درمانی با تجربه احتمال وقوع عارضه بسیار کم می باشد.
عوارض کاشت مو چیست؟
به اتفاقاتی گفته میشود که نمیتوان آنرا اتفاقی طبیعی یا معمول حساب کرد. زمانی که عارضهای رخ میدهد، به این معنی است که روش درمانی استفاده شده، روش خوبی نبوده یا با فرد تحت درمان سازگاری نداشته است. باید ذکر کنیم که دستهای ازعوارض کاشت مو به عنوان عارضه طبیعی شناخته میشود. مواردی مانند تورم، قرمزی محل کاشت یا برداشت گرافتها. عوارض طبیعی جزئی از روند بهبودی بدن و نگران کننده نخواهد بود.
عوارض کاشت مو با روش های FIT و FUT
1-کاشت مو در این روش ها توسط تکنسین انجام می شود و پزشک هیچ دخالتی در این پروسه نخواهد داشت.
2-این روش ها با دست انجام می گیرد وممکن است خطای انسانی در آن وجود داشته باشد.
3-خط رویش در این روش ها به شکل عروسکی شکل بوده و فاصله های هر تار و با یکدیگر بسیار زیاد است.
4-یکی دیگر از عوارض کاشت مو به جا ماندن خط بخیه و جای اسکاراست.
5-وجود نکروز در پوست سر بعد از کاشت مو به دلیل زدن شریان های جلو سر.
عوارض عمومی کاشت مو
1-حساسیت به بیحسی های موضعی
واکنشهای بدن نسبت به داروهای بیحسی موضعی میتواند به چندین شکل بروز دهد. در بیشتر مواقع، علائم حساسیت ناشی از ترس بیماربه دریافت دارو و جنبههای روانی دارد. حساسیتهای واقعی و شدید به بیحسی موضعی بسیار کم است. برای پیشگیری از این اتفاق، توصیه میشود که آزمایش حساسیت به داروی بیحسی برای تمامی افراد انجام شود.
بی حسی سر بعد از کاشت مو ممکن است تا ابتدای 6 ماه طول بکشد. در ماهه های اول اگر در ناحیه کاشته شده بی حسی داشتید جای نگرانی ندارد و کم کم ازبین می رود.
2-عوارض حین کاشت ابرو
بعضی از عوارض کاشت مو اختصاصی به مو نیستند و در تمامی عملهای جراحی دیده میشود. گاهی در زمان تزریق مواد بیحسی، بیمار دچار بالارفتن ضربان قلب شده که معمولا عارضهای زودگذراست. در این شرایط اگر بیمار دچار مشکلات قلبی و عروقی باشد، احتمال خطرات جدیتر وجود دارد.
برای جلوگیری از این عارضه، به همهی بیماران (بیماران بالای 40 سال) توصیه میشود که قبل از اقدام برای کاشت مو، نوار قلب بگیرند. که از سلامت دستگاه گردش خون خود مطمئن شوید. همچنین در زمان تزریق داروی بیحسی در اتاق عمل، وضعیت فشار خون و ضربان قلب فرد به دقت نظارت خواهد شد. در صورت ایجاد مشکل، به سرعت از آن مطلع شوند و درمانهای لازم صورت گیرد.
- سنکوپ حین کاشت
سنکوپ یکی از عوارض نادر کاشت مو است که معمولا در پایان عمل مشاهده میشود. به ویژه اگر جلسهی کاشت مو طولانی باشد. سنکوپ باعث غش یا از دست دادن موقت هوشیاری شده که معمولا خطرناک نیست. این عوارض کاشت مو ممکن است ناشی از درد، بالارفتن فشار خون، کمآب شدن بدن، افت قند خون و موارد دیگر باشد. سنکوپ به کمک تنظیم یونهای بدن، آبرسانی مناسب، عدم تغییر ناگهانی وضعیت بدن قابل پیشگیری است.
- درد زمان جراحی
درد در زمان جراحی یا بعد از آن از شایعترین عوارض کاشت مو است. با استفاده از تکنیکهای صحیح جراحی و همچنین داروهای بیحسی و ضد درد، این عارضه به سادگی قابل پیشگیری است. عواملی که در کاشت مو معمولا باعث ایجاد درد میشود، شامل برداشت نواری گسترده، خونریزی، فشار به زخم و عدم تزریق کافی داروی بیحسی است.
گاهی از دستگاههای ویبراتور و کمپرس سرد هم برای بیحسی بهتر استفاده میشود. درد بعد از کاشت مو هم به کمک داروهای مسکن خوراکی به خوبی مدیریت میشود.
3-عوارض بعد از عمل
- ورم بعد از کاشت
ورم ناشی از تجمع مایعات در زیر پوست در ناحیهی کاشت شده از جمله عوارض کاشت مو است. که معمولا به طور خود به خود و بعد از چند روز بهبود مییابد. این عارضه با مصرف داروهای استروئیدی خوراکی قابل درمان است.
-
خارش بعد از کاشت
خارش بعد از عمل در ناحیهی کاشت شده و بانک مو نسبتا شایع است. این عارضه بیشتر به دلیل خشک شدن و تشکیل دلمههای خون ایجاد میشود. اسپری کردن سرم شستوشو برای چند بار در روز میتواند خارش را کم تر کند. شست وشو سر و داروهای آنتیهیستامین و سیتیریزن هم در کاهش خارش ها موثر است. برای بهبود خشکی پوست، میتوانید ازروغن های طبیعی موضعی استفاده کنید.
-
عفونت بعد از کاشت
عفونت میتواند در ناحیهی کاشت شده و همچنین در ناحیهی بانک مو ایجاد شود. احتمال عفونت بسیارکم و عفونتهای جدی نادر هستند. از جمله عوارض کاشت مو عدم رعایت مسائل بهداشتی، نشستن پوست سر و بیماریهای زمینهای (مثل نقص سیستم ایمنی) از علت های ایجاد عفونت هستند. علائم عفونت شامل تورم، قرمزی، درد و ایجاد جوش می باشد.
برای پیشگیری از این عارضه، باید داروهای آنتیبیوتیکی که برای شما تجویز شده را مصرف کنید و طبق دستورالعمل پزشک سر خود را شست وشو کنید. تعویض پانسمان و همچنین باز نکردن زودهنگام آن در پیشگیری از ابتلا به عفونتها حائز اهمیت است.
-
سرفه و سکسکه بعد از کاشت
سرفه و سکسکه از جمله عوارض کاشت مو اما خیلی کم ایجاد می شود. آزاردهنده نبوده و ممکن است بین 2تا 3 روز زمان ببرد. علت این عارضه هنوز مشخص نیست ولی به نظر میرسد ناشی از تحریک اعصاب پوست سر باشد. شاخههایی از این اعصاب به عصب فرنیک پیوسته که در ایجاد سکسکسه و سرفه نقش اصلی دارد.